Welke type systeemvloeren bestaan er?

Wanneer de zaken goed gaan, kun je er als ondernemer tegenaan lopen dat je te weinig opslagruimte hebt. Een extra magazijn op je bestaande bedrijventerrein laten bijbouwen is dan natuurlijk het meest ideaal; je loopt niet tegen extra transportkosten aan en kunt je productie en opslag eenvoudig monitoren. Een entresol of systeemvloer biedt een uitstekende oplossing voor de vloer van zo’n nieuw magazijn. Systeemvloeren zijn stevig, snel te realiseren en zijn ook vrij eenvoudig te demonteren wanneer je je magazijn weer wilt afbreken of wilt verhuizen.

Wat zijn systeemvloeren?

Onder systeemvloeren vallen alle soorten vloeren die uit prefab onderdelen zijn samengesteld. Hierbij kun je denken aan vloeren met een fundering van houten balken en vloerelementen van planken of houten platen. Maar ook tijdelijke vloeren van beton- of staalplaten vallen onder systeemvloeren. Het feit dat deze vloeren op locatie worden samengesteld maakt dat je vrij gemakkelijk extra vloerelementen toevoegt of verwijdert.

De toepassingsmogelijkheden van systeemvloeren

Dankzij hun eenvoudige opbouw en afbraak zijn systeemvloeren geliefd voor (tijdelijke) opslagruimte. Er is natuurlijk nog veel meer mogelijk met deze vloeren. Wie bijvoorbeeld een tijdelijke werkplaats nodig heeft voor industrieel gebruik kan gaan voor een stevig type systeemvloer van staal. Voor de opslag van breekbare goederen en voor datacentra is er een soort systeemvloer die voldoende ruimte biedt voor isolatiemateriaal. Door het relatief lichte gewicht van bepaalde soorten systeemvloeren zijn deze vloeren ook uiterst geschikt voor de bouw van een extra verdieping.

De verschillende soorten systeemvloeren en hun kenmerken

Balkenvloeren

De balkenvloer bestaat uit een set balken van hout of beton, die op de bouwlocatie als fundering in elkaar worden gemonteerd. Bovenop het zo ontstane skelet worden vervolgens de vloerplaten gelegd. Een groot voordeel van dit type systeemvloeren is dat je vloer in een handomdraai ligt, en deze weer net zo makkelijk af te breken is. Daarnaast is de ruimte tussen het balkenframe op talloze manieren te benutten, bijvoorbeeld voor bedrading of voor afvoerbuizen.

Combinatievloeren

Zoals de naam al aangeeft is een combinatievloer een samenstelling van een balkenvloer met extra elementen. Deze extra elementen zijn vaak isolatiemateriaal of betonnen verstevigingselementen. Dit extra vulmateriaal maakt combinatievloeren vaak goed bestand tegen temperatuursverschillen of zware belasting. Ook kan extra vulling zorgen voor een nog betere aansluiting van de verschillende vloerelementen.

TT-vloeren

TT-vloeren worden opgebouwd uit zogenaamde TT-platen. Deze platen of balken met T-vorm zijn als het ware een ondersteuningsbalk en vloerelement in één, en worden tegen elkaar aan geplaatst om zo een vloer te vormen. TT-platen zelf zijn gemaakt van gewapend beton en kunnen dan ook best de nodige belasting aan. Daarnaast zijn met TT-platen vrij grote oppervlaktes te overspannen en is er dus vrij weinig materiaal nodig om de vloer te leggen.

Stalen vloeren

Wie aan licht en toch stevig materiaal denkt, komt al gauw bij staal uit. Stalen vloeren zijn een type vloer dat vooral geliefd is in de industrie of bij het realiseren van een tweede verdieping. De bekendste soort systeemvloer van staal is ongetwijfeld de roosterplaat, waarop eventueel een houten toplaag ligt. Een nog steviger soort stalen vloer is de staalplaatvloer, die bestaan uit dragende HEA-balken met daarop geprofileerde staalplaten.