Het verschil tussen warehousing en distributie

Ondanks dat de termen warehousing en distributie met elkaar zijn verbonden, beschrijven ze niet precies hetzelfde. Twijfel je of je moet kiezen tussen warehousing of distributie, of ben je geïnteresseerd in wat deze twee termen precies inhouden? Hieronder leggen we uit wat de termen warehousing en distributie precies inhouden en wat de verschillen tussen deze twee zijn.

Warehousing

Als goederen ergens worden opgeslagen zodat ze op een later tijdstip beschikbaar zijn voor distributie of verkoop, dan noemt men dit warehousing. Vaak wordt er gebruik gemaakt van extra opslagruimte als er sprake is van een overschot of wanneer een bedrijf een groei in verkopen in de nabije toekomst verwacht. Bedrijven kunnen gebruik maken van warehousing binnen hun eigen faciliteiten maar kunnen dit ook overdragen aan een derde partij. In het warehousing proces worden goederen bij een warehouse afgeleverd, op een logische wijze opgeslagen en men kan er zelfs voor kiezen dat de voorraad bijgehouden, waarna de producten, wanneer nodig weer uit de opslag worden gehaald voor de verkoop. Een warehouse bevindt zich vaak dichtbij plekken waar goederen in bulk worden ontvangen zoals havens, treinstations, vliegvelden etc.

Distributie

Het begrip distributie is uitgebreider dan alleen de opslag van goederen, zoals bij warehousing. Bij distributie ligt de nadruk op het verdelen of uitdelen van goederen. Vaak gebeurt dit vanuit een centraal punt, het distributie centrum. In een distributie centrum worden goederen niet alleen opgeslagen, maar vindt logistiek gezien nog meer plaats. Goederen worden hier ontvangen, indien nodig ook opgeslagen, verdeeld en wanneer het tijd is gaan ze op transport naar verschillende bestemmingen. Deze bestemmingen kunnen retailers of andere verkooppunten zijn, maar ook de directe klant. Distributie gebeurt vaak vanuit een centrale plek, zodat goederen voor alle partijen snel beschikbaar zijn. De grootste verschillen liggen vaak in de duur van opslag, die voor warehousing vaak aanzienlijk langer is dan voor distributie. Daarnaast is het proces omtrent distributie veel interactiever dan warehousing, omdat er veel meer dan alleen opslag van goederen plaats vindt. Als je op zoek bent naar een tijdelijke opslag voor een overschot aan goederen, dan is warehousing meer geschikt. Ben je echter op zoek naar een partner die vanuit een centraal gelegen plek goederen in bulk ontvangt en in juiste proporties naar de juiste klant verstuurt, dan is een distributie partner meer geschikt.